Vrije Encyclopedie van het Conflict IsraŽl - Palestina
www.vecip.com
   


SomaliŽ

Burgeroorlog in SomaliŽ (vanaf 1986)   

 

Inzet van het conflict en betrokken partijen

De deelnemende binnenlandse groeperingen aan de burgeroorlog in SomaliŽ strijden voor onafhankelijkheid en zelfbeschikking. In de eerste periode die duurt van 1986 tot 1992 komt regeringsleider Siyad Barre ten val. Sindsdien kent het land geen echt centraal gezag meer, slechts overgangsregeringen. De jaren daarna (1991-2002) worden gekenmerkt door de verschillende afsplitsingen van delen van het land. In 1991 verklaart het noorden zich onafhankelijk. In deze tweede fase komt tevens een aantal buitenlandse soldaten om het leven uit de VS en Pakistan, die deel uitmaakten van vredeskorpsen. De VN trekken zich terug. Het noordoosten verklaard zich tijdelijk onafhankelijk in 1998. Hetzelfde deed de regio Jubaland dat jaar. Tenslotte scheidde het zuidwesten zich af in 1999.

Vanaf 2006 raken ook buitenlandse partijen betrokken bij het conflict. Het conflict laait dit maal op tussen de regering, lokale machthebbers en de Unie van Islamitische Rechtbanken (ICU), een islamitisch verband van rechtbanken. De Amerikaanse CIA zorgde voor geldstromen naar een antiterroristische eenheid, maar met behulp van Eritrea weet de ICU in het zuiden en oosten een nieuwe staat te stichten. EthiopiŽ vocht juist weer tegen de ICU, uit angst voor teveel macht voor de groepering. De ICU werd uiteindelijk op de meeste plaatsen verdreven.

 

Achtergrond

In SomaliŽ heerst enorme armoede. Toch deed president Barre concessies aan grote internationals inzake de olie in het land. Dat leidde tot onvrede onder de bevolking.

Bij de tweede fase van de oorlog wordt een strijd geleverd tussen aanhangers en tegenstanders van het fundamentalistisch gedachtengoed en een groot-islamitische staat.

 

Slachtoffers

Over het aantal slachtoffers van de burgeroorlog in SomaliŽ wordt gespeculeerd. Vanaf 1991 zouden in vijftien jaar tussen de 300.000 en 500.000 mensen om het leven zijn gekomen. De hevigste gevechten hadden begin jaren negentig plaats. Ook in 2006 intensiveerde de strijd.
Gerelateerde onderwerpen:

Angst | EthiopiŽ | Olie | Pakistan | SomaliŽ | VN | VS

Thema's:


  • Andere brandhaarden (ter vergelijking)

  • www.vecip.com

    Zoek via Google in deze site naar:
    Voeg deze site toe aan favorieten