Vrije Encyclopedie van het Conflict IsraŽl - Palestina
www.vecip.com
   


Propaganda

 

Dagelijks worden nieuwsconsumenten over de hele wereld geconfronteerd met beelden en artikelen over de voortgang van het conflict in het Midden-Oosten. Niet alleen de media en politiek zijn verantwoordelijk voor de buitenproportionele nieuwsstroom ten aanzien van het conflict. De IsraŽlische en Palestijnse propagandamachines draaien op volle toeren.

 

Naast de oorlog tussen de strijdende partijen op de grond, is er tevens een mediaoorlog tussen IsraŽl en Palestina aan de gang. De inzet: wie is dader en wie is slachtoffer? Voormalige correspondent Joris Luyendijk beschrijft in het boek Het zijn net Mensen gedetailleerd hoe de verschillende partijen in het conflict gebruik maken van propaganda om de media te beÔnvloeden. Hij maakt duidelijk dat televisiebeelden en quotes soms op geraffineerde wijze in scŤne worden gezet en dat het buitenlandse journalisten bijna onmogelijk wordt gemaakt om buiten de propaganda om te opereren.

 

IsraŽlische propaganda

Traditioneel had IsraŽl de machtigste propagandamachine. Vanwege de diaspora hadden de joden overal ter wereld connecties en konden ze in het Westen rekenen op financiŽle steun ten behoeve van die propaganda. Zo zorgden westerse regeringen door het schenken van financiŽle steun aan de IsraŽliís. Dat was vooral bedoeld om een positieve publieke opinie tegenover IsraŽl, en dus het eigen regeringsbeleid, in stand te houden.

 

Op de website van de joodse organisatie United Jewish Communities geeft organisatie Hadassah tips over hoe leden moeten omgaan met anti-IsraŽlische propaganda, zodat IsraŽl in een beter daglicht wordt geplaatst. Toch lijkt IsraŽl van tijd tot tijd slagen te verliezen in de strijd om de publieke opinie.

 

In de Verdieping van het dagblad Trouw publiceerde Dr. F. Florin een artikel over zijn visie van de IsraŽlische propagandamachine. Zie daarvoor: http://www.trouw.nl/deverdieping/podium/article412072.ece/Midden-Oosten_Media_gaan_mee_in_Israel-propaganda?backlink=true

 

Palestijnse propaganda

De afgelopen jaren is de Palestijnse propagandamachine steeds sterker geworden. Westerse media geven steeds vaker de Palestijnse kant van het conflict weer, onder meer aangestuurd door onafhankelijke organisaties (ngoís = non governmental organizations) die opkomen voor het lot van de Palestijnen en hun best doen om de publieke opinie te beÔnvloeden. Volgens IsraŽl beschikt bij voorbeeld de Libanese organisatie Hezbollah over een groter propagandabudget dan de IsraŽliers.

 

Voor een voorbeeld van de wereldwijde invloed van de propagandamachines lees ook (o.a. over het gerucht van de massaslachting in Jenin): http://www.weeklystandard.com/Content/Public/Articles/000/000/001/218vnicq.asp

http://www.communicatieonline.nl/nieuws/bericht/repliek-op-palestijnse-propaganda/

http://scholieren.nrc.nl/extra/debat/propaganda.shtml
Gerelateerde onderwerpen:

Diaspora | Hadassah | Hezbollah | IsraŽl | Jenin | Joden | Palestijnen | Palestina

Thema's:


  • Varia

  • www.vecip.com

    Zoek via Google in deze site naar:
    Voeg deze site toe aan favorieten