Vrije Encyclopedie van het Conflict IsraŽl - Palestina
www.vecip.com
   


Voogdijcommissie oorlogspleegkinderen (O.P.K.)

 

Belast met het onderbrengen van joodse kinderen die tijdens de Tweede Wereldoorlog bij niet-joden ondergedoken hadden gezeten. In veel gevallen ontstaan conflicten tussen joodse ouders en christelijke pleegouders.

 

Harde regel

Ouders die niet binnen een maand hun kinderen waren komen ophalen, konden pas weer voogdij over ze krijgen als ze geschikt werden bevonden. Dat gold dus niet alleen voor weeskinderen, maar ook voor kinderen van wie de ouders nog wel in leven waren.

 

Joods of christelijk

Ongeveer 4.000 kinderen doken op na de oorlog. Over ongeveer 1.370 van hen ontstonden in de naoorlogse jaren conflicten. Die gingen over het plaatsen van de joodse kinderen in al dan niet joodse gezinnen. Een meerderheid binnen de commissie zag de kinderen het liefst binnen christelijke gezinnen geplaatst. En zo geschiedde in vele gevallen, terwijl de joodse minderheid van de commissie het daar niet mee eens was.

 

Overdracht

Het OPK wordt in juli 1949 ontbonden en de overgebleven zaken worden overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming in Amsterdam. De organisatie had ook een joodse tegenhanger, Le-Ezrath Ha-Jeled (Het Kind te Hulp).
Gerelateerde onderwerpen:

Amsterdam | OPK | Tweede Wereldoorlog

Thema's:


  • Varia

  • www.vecip.com

    Zoek via Google in deze site naar:
    Voeg deze site toe aan favorieten