Vrije Encyclopedie van het Conflict Israël - Palestina
www.vecip.com
   
Argumenten vóór doodstraf

Argumenten tégen doodstraf

·    Wraak. Volgt de Bijbelse gedachte ‘oog om oog en tand om tand’. Ook in de Koran zijn teksten te vinden die oproepen tot moord als vergelding.

·    Afschrikking. De doodstraf geldt als afschrikkende maatregel voor toekomstige moordenaars, dieven, overspelpleegsters en andere criminelen.

·    Onderhoud. De gestrafte hoeft niet langer door de gemeenschap onderhouden te worden.

·    Kosten. De gemeenschap hoeft de hoge kosten van bewaking en beveiliging niet meer te maken.

·    Veiligheid. Er bestaat geen gevaar meer voor herhaling; de angst daarvoor (en dat de persoon weer op vrije voeten komt) wordt weggenomen.

·    Rust en orde. De volgelingen van de dode missen een motief en worden rustig nu hun leider er niet meer is.

·    Wraak geldt als een slechte eigenschap. De doodstraf druist in tegen andere bijbelse opdrachten, zoals Gij zult niet doden. Maar we mogen volgens Paulus ook geen kwaad met kwaad vergelden  (Romeinen 12:17).

·    Afschrikking of preventie faalt als afdoende maatregel. Andere criminelen laten zich er niet door weerhouden. Bewijs: in de VS wordt veel meer gemoord dan in Europa. Aspect: de beschikbaarheid van wapens. De doodstraf is de ultieme preventie: de dader kan nooit meer in herhaling vallen.

·    Ook de misdadiger is een mens en heeft daarom mensenrechten

·    De gemeenschap moet opdraaien voor de kosten en verzorging van misdadigers die zij zelf heeft voortgebracht. Doodstrafprocessen en dodencellen zouden niet goedkoper zijn dan levenslange opsluiting.

·    Bij herhaling is gebleken dat de gedode persoon het niet gedaan had, dus onherroepelijk en bij dwaling (o.m. fouten van rechters) niet terug te draaien.

·    Barbaarse strafmaatregel, niet meer van deze tijd, niet modern, niet humaan, onmenselijk

·    Spreekt als voorbeeldfunctie zichzelf tegen: iemand doden omdat hij gedood heeft is ethisch niet verantwoord. Sla Romeinen 12 er eens op na.

·    Straf is bedoeld om de dader een lesje te leren: de doodstraf leert betrokkene niets. En wij leren er ook niets van. Let op de tegenstrijdigheid in de argumentatie: alle straf afschaffen want we leren er niets van: geen preventie en  de doodstraf afschaffen want andere straffen hebben leren als redelijk doel, of preventie.

·    Vaak worden zwakkere groepen de dupe (negers, christenen, joden)

·    Uit angst voor arrestatie en doodstraf wordt de crimineel soms agressiever dan nodig.

 Meer informatie:

Uw reactie op deze bijdrage stellen wij op prijs. Klik hier om ons uw e-mail te sturen.
Gerelateerde onderwerpen:

Christenen | Doodstraf | Europa | Joden | Koran | Mensenrechten | Paulus | VS Doodstraf - methoden |

Thema's:


  • Varia
  • Varia

  • www.vecip.com

    Zoek via Google in deze site naar:
    Voeg deze site toe aan favorieten