Vrije Encyclopedie van het Conflict IsraŽl - Palestina
www.vecip.com
   


SomaliŽ

Islamitisch land in Afrika.  

           Staat internationaal bekend als land van burgeroorlogen, hongersnood en vrouwenbesnijdenis.

           Grenst aan Djibouti, Kenia en Ethiopiכ. Mogadishu is de hoofdstad van Somaliכ.

           In 1961 worden Brits Somaliland en Italiaans Somaliland samengevoegd tot Somaliכ. Aden Abdullah Osman Dar is de eerste president in het land. Hij behoort tot de Somalische Jeugdliga, die in 1943 onder Italiaanse bezetting was opgericht.

           Abdirashid Ali Shermake, die tijdens de Britse overheersing premier was, volgt Osman Dar op in 1967. Moktar Muhammed Husayn wordt twee jaar later president, in 1969.

           Datzelfde jaar wordt onder leiding van Mohammed Siyad Barre een coup gepleegd. Deze kolonel wil het land omvormen tot islamitische staat met linkse en socialistische invloeden. De banden met de Sovjet-Unie en Oost-Europa worden aangehaald.

           Het land moet worden omgevormd tot Groot-Somaliכ, zo meent Siyad Barre. Daar hoort ook de Ethiopische provincie West-Somaliכ bij. Als gevolg hiervan breekt in 1977 een oorlog uit tussen de beide landen.

           De communistische landen in Oost-Europa, Cuba en de Sovjet-Unie steunen Ethiopiכ in deze kwestie. Alleen China en Egypte helpen Somaliכ.

           In 1976 wordt het land omgevormd tot ייnpartijstaat. De Somalische Socialistische Revolutionaire Partij is de enige partij. Siyad Barre wordt president. Hij schakelt zijn politieke tegenstanders uit. Hij is een wreed heerser die de mensenrechten weinig respecteert.

           Het land komt internationaal gezien alleen te staan tot de VS in 1980 militaire steun sturen, in ruil voor strategische bases.

           In 1980 wordt in het land de noodtoestand uitgeroepen. In de jaren tachtig raakt Somaliכ verzeild in een burgeroorlog tussen revolutionairen uit het noorden en de regering.

           In 1988 wordt de vrede met het buurland Ethiopiכ gesloten.

           In 1991 bereiken de revolutionairen de hoofdstad van het land. Siyad Barre vertrekt. Ali Mahdi Mohammed neemt het roer van hem over.

           In september 1992 bereikt een VN vredesmacht de hoofdstad om de burgers te beschermen in de strijd tussen de nieuwe president en generaal Mohammed Farah Aydid, die een jaar later in gevecht raakt met de VN macht. In 1994 wordt een vredesverdrag getekend. De VN trekt zich terug uit het land in 1995.

           Aydid komt aan de macht van 1995 tot 1998. In dat jaar wordt een Nationaal Reddingsfront ingesteld.

           In 2001 wordt een tegenregering gevormd. Tevens zijn er verschillende provincies die zich tussen 1991 en 2002 onafhankelijk verklaren. Zij worden internationaal niet erkend.

           In Somaliכ is de steun voor Osama bin Laden enorm. De VS beschouwen SomaliŽ als eventueel doelwit in de oorlog tegen terrorisme. Gevreesd wordt dat het land de nieuwe thuisbasis van Al-Qaida zal worden. Daarnaast verdenkt men het land van steun aan het internationale terrorisme.

           De Nederlandse politica Ayaan Hirsi Ali is in Somaliכ geboren. Zij zet zich in - nadrukkelijk met respect voor het geloof - om een paar islamitische gewoonten te bestrijden. Het gaat daarbij specifiek om vrouwenbesnijdenis, de ondergeschikte positie van de vrouw in sommige islamitische gemeenschappen en geweld tegen vrouwen.
Gerelateerde onderwerpen:

Al-Qaida | Britse | China | Egypte | Mensenrechten | Mohammed | Sovjet-Unie | Terrorisme | VN | Vrouwenbesnijdenis | VS

Thema's:


  • Landen, rijken, volken, steden, gebieden

  • www.vecip.com

    Zoek via Google in deze site naar:
    Voeg deze site toe aan favorieten