Vrije Encyclopedie van het Conflict IsraŽl - Palestina
www.vecip.com
   


Ford FoundationAmerikaanse liefdadigheidsbeweging. Probeert volgens critici - onder het mom van vooruitgang - in landen waar het slecht gesteld is met de democratie en de mensenrechtensituatie, de Amerikaanse (kapitalistische en politieke) belangen veilig te stellen. Volgens sommigen dekmantel voor de C.I.A.Wordt beschuldigd van antisemitisme.

De Ford Foundation werd in 1936 opgericht met geld van autobouwer Henry Ford. Hoewel de naam anders suggereert opereert de FF Ė volgens eigen verklaringen - compleet onafhankelijk van de Ford Motor Company. De instelling koester hooggestemde idealen:

      democratische waarden in de wereld bevorderen

      armoede en onrecht bestrijden

      de mensenrechtensituatie verbeteren

      internationale samenwerking bevorderen

      vooruitgang stimuleren.

Dat gebeurt door middel van schenkingen aan allerlei organisaties en projecten.

 

Er is veel kritiek op de organisatie, vooral als men kijkt naar de groeperingen die door de Ford Foundation gesteund worden. Rechtse (christelijke) politici bekritiseren de organisatie wegens steun aan pro-abortusgroeperingen. Ook zou de instelling banden hebben met de CIA. Dat zou blijken uit de steun die wordt gegeven aan mensenrechtenorganisaties die geen uitgesproken īlinkseī politieke overtuiging hebben.

 

Pro-IsraŽlische (pro-zionistische) organisaties hebben de Ford Foundation ervan beschuldigd antisemitische en antizionistische Palestijnse bewegingen te steunen, waaronder LAW.

 

De stichter van de organisatie, Henry Ford, stond bekend als antisemiet. Hij liet antisemitische geschriften drukken en gaf die uit, onder meer aan zijn duizenden personeelsleden. Hij onderhield goede relaties met Hitler.Meer informatie:

Meer informatie:

http://www.voltairenet.org/article30039.html

http://www.ratical.org/ratville/CAH/FordFandCIA.html

http://www.sourcewatch.org/index.php?title=Ford_Foundation&action=history

http://www.fordfound.org/about/history.cfm 
Gerelateerde onderwerpen:

Henry Ford | Hitler | LAW

Thema's:


  • Antisemitisme, Jodenvervolging, Jodenhaat
  • Organisaties, ngo's (algemeen)

  • www.vecip.com

    Zoek via Google in deze site naar:
    Voeg deze site toe aan favorieten