Foto’s overgenomen van St. Petersburg Times (www.sptimes.com)

Joods meisje.
Wereldberoemd vanwege het dagboek dat zij tijdens de Tweede Wereldoorlog bijhield.
Symbool van de Holocaust.

 

Anne is geboren op 12 juni 1929, als tweede dochter van de Duitse Otto Frank en Edith Frank-Holländer. Volledige naam: Anneliese Maria Frank. Het gezin emigreert in de jaren dertig naar Nederland als gevolg van de anti-joodse politiek in nazi-Duitsland.

In 1941 verliest het gezin haar Duitse nationaliteit. Een wet ontneemt alle joden het Duitse staatsburgerschap. Anne Frank krijgt voor haar dertiende verjaardag, op 12 juni 1942, een dagboek cadeau. Daarin doet ze verslag van haar dagelijkse leven tijdens de oorlog.

Het gezin wordt gedwongen onder te duiken. Van 6 juli 1942 tot 4 augustus 1944 woont de familie Frank in het gecamoufleerde achterhuis van een Amsterdams grachtenpand. In het dagboek schrijft ze over haar angst, maar ook over haar prille gevoelens voor Peter, die ook in het achterhuis ondergedoken zit en haar ruzies met haar ouders en haar toekomstplannen.

Het gezin wordt verraden en via kamp Westerbork naar concentratiekamp Auschwitz gebracht en later naar Bergen-Belsen. In maart 1945 overlijdt Anne aan tyfus, een maand voordat het kamp wordt bevrijd.

Het dagboek wordt gevonden door Miep Gies en Elly Vossen, de vrouwen die de onderduikers onder hun hoede hadden. Vader Otto Frank, die de oorlog overleeft, publiceert het in 1947. Het wordt vernoemd naar de plek waar Anne met haar familie onderdook: Het Achterhuis. Het is tegenwoordig één van de meest gelezen boeken ter wereld. De schuilplaats is te bezichtigen als deel van het Anne Frank Museum.

Ondanks allerlei geruchten en speculaties is tot nu toe onbekend gebleven wie de familie verraden heeft.

Meer informatie:

De website van de Anne Frankstichting in Amsterdam: www.annefrank.org

Aanmelden voor een nieuwsbrief van de Anne Frankstichting:
http://www.annefrank.org/Forms/TF9_1_Nieuwsbrief.asp?pid=40&lid=1

 

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde Berichten